Historie
a/d Amstel architecten heeft een rijke historie. Het is de voortzetting van het bureau dat in 1881 door Eduard Cuypers (1859-1927) aan de Prinsengracht in Amsterdam werd opgericht.
Eduard Cuypers werd geboren in Roermond in 1859. Zijn oom was P.J.H. Cuypers, van het Rijksmuseum, het Centraal station en vele kerken. De vader van Eduard, Henri, was als decoratieschilder werkzaam op het kunstnijverheidsatelier in Roermond en toen in 1876 de bouw van het Rijksmuseum begon, verhuisde de hele familie naar Amsterdam. Op de bouwplaats van het Rijksmuseum kreeg Eduard zijn bouwkundige opleiding.
In 1881 begon Eduard Cuypers voor zich zelf. Al spoedig had hij een bloeiend architectenbureau dat hij tot aan zijn dood in 1927 geleid heeft. Sinds 1899 was het gevestigd in een door hemzelf ontworpen pand aan de Jan Luykenstraat naast het Rijksmuseum. Tientallen bouwkundigen hebben hier hun opleiding gekregen, zij konden putten uit een rijkvoorziene bibliotheek en Cuypers liet hen grote vrijheid bij het maken van ontwerpen, wat de grote variatie in ‘’zijn’’ oeuvre voor een deel verklaart.
Michel de Klerk, Piet Kramer en Johan Melchior van der Meij hebben bij Eduard Cuypers het vak geleerd, en konden zich in zijn bureau (met schetsontwerpen in klei) ontwikkelen tot de vooraanstaande architecten van de Amsterdamse School.
Het bureau heeft honderden ontwerpen gemaakt voor kantoren, winkelpanden, wooncomplexen, kapitale villa’s, kerken, scholen, stations, sanatoria en ziekenhuizen, verspreid over een groot deel van Nederland. Veel daarvan heeft Cuypers in zijn tijdschrift ‘’Het Huis Oud & Nieuw’’ gepubliceerd. Dit periodiek werd opgericht in 1903. Behalve aan zijn eigen werk, werd hierin ook veel aandacht besteed aan oude bouwkunst en kunstnijverheid.
Cuypers’ kapitaalkrachtige klantenkring liet vaak huizen door hem ontwerpen én inrichten. In navolging van zijn oom stichtte Eduard omstreeks 1900 een eigen kunstnijverheidsatelier, Het Huis, om de kunstnijverheidsontwerpen ook in eigen beheer uit te kunnen voeren, eerst in de Jan Luykenstraat, later in het atelier in de Kerkstraat in Amsterdam en bij meubelfabriek Eckart in Rotterdam.
Vrijwel alles kon op bestelling geleverd worden: van meubelen en theepotten tot lampen, glasserviezen, automobielcarosserieën en dameskleding!
Van 1909 tot 1954 had Eduard Cuypers ook een bureau in Nederlands-Indië, dat zich vooral toelegde op de bouw van bedrijfspanden.
a/d Amstel architecten en haar voorgangers hebben een langdurige traditie en reputatie opgebouwd in het ontwerpen van ziekenhuizen. In 1888 kreeg Cuypers de opdracht voor een gynaecologische kliniek van de vrouwenarts Mendes de Leon aan de Sarphatistraat in Amsterdam. In de naoorlogse periode droegen de ontwerpen van het bureau bij aan de internationaal hoge standaard van de Nederlandse ziekenhuisbouw.